
Czas pieczenia się zbliża
- Szczegóły
- Opublikowano: poniedziałek, 22, październik 2012 18:14
Części na ciasto do ko 36 szt
- Jeden funt mąki, ale nie rżannej, ino normalnej do pieczenia
- Śtyry łyżki faryny
- Mniej niż kwotyrka mleka nieodciąganego
- Tak ze dwa deko młodzi
- Półtory kostki roślinnej (pół stopić i wystygnąć)
- Jedno jojko od żywej kury, nie chłodnicze.
- Do funta maku obojętnie jakiego
- Znowu trzydzieści deko faryny
- Pińc deko okruchów ze starej chałki abo keksów
- Tyle samo suszonych winogronów
- Ździebko kandytatyzowanej skórki jak oskubiesz pomerańczo
- Szczypa orzechów
- Nie za dość smażonych na farynie gruszek
- Ociupcio masła z lodówki
- Dwa białka ale bez żółtek
- Jedna szklanka cukru miałkiego umelonego na puder
- Dwie łyżki orzechów pośrupanych do posypania po wierzchu
Mąkę odsiać przez małe dziuryszki, do niej dać te margarynę, ale na płynno po stopieniu, zaś znów do tego młodzie, faryna, mleko i jajko. Wszystko jak sie należy połączyć, wymojtać i wymelić, a na koniec rozwałkować na plaskato na sztuki i mieć je leżeć.
Jeden taki plyndz przeciągnąć margaryną i nakryć jak deklem tym drugim. Teraz jeszcze raz to wałkiem zrobić na plaskato, zaś poskładać na trzy razy i jeszcze raz wałkiem przejechać, znowyk złożyć i znowu tym wałkiem. I to wszystko teraz na pół godziny dać do chłodnego . . .
Reszta przepisu tutaj A w niektórych składach idzie już kupić gotowe.