mecz.jpg

Czas pieczenia się zbliża

Części na ciasto do ko 36 szt

    • Jeden funt mąki, ale nie rżannej, ino normalnej do pieczenia
    • Śtyry łyżki faryny
    • Mniej niż kwotyrka mleka nieodciąganego
    • Tak ze dwa deko młodzi
    • Półtory kostki roślinnej (pół stopić i wystygnąć)
    • Jedno jojko od żywej kury, nie chłodnicze.
 To, co ma być w środyszku, ale zez makiem pomojtane
    • Do funta maku obojętnie jakiego
    • Znowu trzydzieści deko faryny
    • Pińc deko okruchów ze starej chałki abo keksów
    • Tyle samo suszonych winogronów
    • Ździebko kandytatyzowanej skórki jak oskubiesz pomerańczo
    • Szczypa orzechów
    • Nie za dość smażonych na farynie gruszek
    • Ociupcio masła z lodówki
    • Dwa białka ale bez żółtek
Części na lukier
    • Jedna szklanka cukru miałkiego umelonego na puder
    • Dwie łyżki orzechów pośrupanych do posypania po wierzchu

Mąkę odsiać przez małe dziuryszki, do niej dać te margarynę, ale na płynno po stopieniu, zaś znów do tego młodzie, faryna, mleko i jajko. Wszystko jak sie należy połączyć, wymojtać i wymelić, a na koniec rozwałkować na plaskato na sztuki i mieć je leżeć.

Jeden taki plyndz przeciągnąć margaryną i nakryć jak deklem tym drugim. Teraz jeszcze raz to wałkiem zrobić na plaskato, zaś poskładać na trzy razy i jeszcze raz wałkiem przejechać, znowyk złożyć i znowu tym wałkiem. I to wszystko teraz na pół godziny dać do chłodnego . . .

Reszta przepisu tutaj   A w niektórych składach idzie już kupić gotowe.